Sex, frihed og fatwa
Sex, frihed og fatwa
Sex frihed og fatwa er en samling af 15 essays, der tager læseren rundt i verden: Til Zimbabwe, Sarajevo, Nigeria og London. Man er blandt forfattere i dagens Sydafrika og blandt eksiliranere i Europa. Her er møder med døden og lykken ved at bevæge sig henover kloden i et fly.
Og her er betragtninger om kvindens seksuelle frihed, om en opvækst med en psykisk syg mor, om eksistentiel angst og om kærlighed og menneskelighed.
Det handler om ytringsfrihed og det fælles menneskelige. Om at vogte sig for det totalitære, drømme stort og flyve højt. Og om litteraturens mulighed for at sætte mennesker fri ( Mellemgaard 2012 ). Køb bogen her
For fysisk udgave af bogen: Skriv til mig på hellemerete@hellemeretebrix.com
Anmeldelser og omtale:
Ruben Palma på Litteratursiden, 9. september: Læs mere her
Bibliotekernes lektørudtalelse, 2. september: “Brix skriver klart og fint, engageret og dybsindigt….” Læs mere her på bloggen
Gæst hos Poul Pilgaard i “Flaskens Ånd” Radio24Syv, 25. august på Radio24Syv
Ruben Palmas blog på Jyllands-Posten, 17. august: “Bogen er både underholdende og, vigtigt for mig der aldrig blev et lyn til at læse dansk, meget letlæselig”. Og videre: “Alt i alt læste jeg en reflekterende bog, som ligeledes indbød til refleksion. En bog skrevet af en modig og årvågen tænker.” Læs anmeldelsen her
Kristeligt Dagblad, 13. august: Anmeldelse af Kristian Østergaard (ikke online). Østergaard skriver bl.a.: “Fra sit store fond af erfaring og rejseoplevelser beretter Brix om mødet med mennesker under himmelstrøg, hvor tilværelsen opfattes helt anderledes, og menneskelivet dimensioneres på ganske anden vis, end vi er bekendt med. Under belejringen af Sarajevo bliver en kvinde ramt af snigskytter, men overlever takket være en forbipasserende. “Krig tåler ingen mellemveje. De onde bliver ondere, og de gode bedre”, konkluderer Brix om begivenheden, for det er en begavet kvinde, der taler i disse essay. Ligesom det taler til gunst for hendes etiske sans, at hun så stærkt understreger det personlige ansvar,….”
Og videre: “Det bedste essay hedder “Om at skrive”, og synspunktet er her, at hvad der gør litteratur vedkommende, er dens evne til både at gøre tilværelsen genkendelig og på samme tid udvide den. De mest vellykkede essay i “Sex, frihed og fatwa” er eksempler herpå.”
Berlingske Tidende, 11. august: Bognyt ved Jens Andersen: “Vi kommer vidt omkring i Helle Merete Brix´velskrevne essaysamling“.
Weekendavisen, 3. august: Anmeldelse af Jacob Mchangama, (ikke online). Mchangama skriver blandt andet: “Mest vedkommende er de essays, hvor Helle Merete Brix fletter litteraturen sammen med sin egen historie. Det påvirker en stærkt, når hun fortæller om opvæksten med sin maniodepressive mor, der gled ind og ud af psykoser – og psykiatriske afdelinger – for til sidst at begå selvmord i knugende ensomhed. Forholdet til faderen, der, fornemmer man, udvikler sig hen mod større gensidig forståelse inden faderens død, er også både gribende og rørende.”
Og videre: “Helle Merete Brix skriver modigt og usentimentalt om den udefinerbare angst, som hun i store dele af sit liv har måttet tage livtag med,..”
Og videre: “Helle Merete Brix formår således at skrive et smukt forsvar for kvindens seksuelle frihed”.
Jyllands-Posten, 3. august: Fire stjerner, anmeldelse af Lone Nørgaard. (ikke online): Nørgaard skriver blandt andet: “Essaysamlingen føjer en del flere facetter til hendes person og placerer hende – i hvert fald i min optik – i kategorien intellektuel”.
Og videre: “Uanset om Brix skriver om angst, selvmord, fatwaer, forbilleder, døden eller kærlighed har hendes refleksioner noget at tilbyde læseren”.
Fyens Stiftstidende, 28. juli: Stenen i Mekka bragt i forkortet udgave som kronik
Bogvægten.dk, 24. juli: “Mange tænksomme betragtninger om livet og friheden og optakt til refleksion, som man måske kan anvende til eget brug.” Læs anmeldelsen her